Pru čmru

Sodelujte pri monitoringu čmrljih matic

Znanilke pomladi niso samo lastovke, ampak tudi čmrlje matice. Razveselijo nas že pred lastovkami. Predramijo jih prve močnejše otoplitve. Opazujemo jih lahko na pomladanskih cvetovih, npr. na žafranu, vrbah …

Kdaj čmrlje matice postanejo dejavne, je odvisno od več dejavnikov. Razlike so že med vrstami. Velik vpliv na dejavnost ima tudi vreme. V nižinah prve čmrlje po navadi opazimo marca, a ob zgodnejših otoplitvah, ki so zadnja leta vse pogostejše, lahko tudi že februarja. Na višjih nadmorskih višinah čmrlji postanejo dejavni kasneje.

Akcija Pru čmru

Društvo Čmrljica pomladi 2024 začenja akcijo občanske znanosti (citizen science) namenjene zbiranju podatkov o opažanjih čmrljih matic Pru čmru. V akciji lahko sodelujete tako, da sporočate, kdaj in kje ste spomladi videli čmrlje matice (ne samo prve) in na katerih rastlinah.

Z akcijo želimo ugotoviti, kdaj so posamezne vrste dejavne, kako pogoste so, kakšna je njihova razširjenost v Sloveniji in na katerih rastlinah se hranijo. Obenem želimo spodbuditi ljudi, naj opazujejo čmrlje in so pozorni na njihove prehranske potrebe.

Kako sporočiti podatke?

Za sporočanje opažanj uporabite telefonsko aplikacijo epicollect5. Naložite jo na telefon in poiščete projekt (ADD PROJECT) Pru cmru. Z uporabo aplikacije se strinjate s hranjenjem in obdelavo zbranih podatkov ter objavo rezultatov v publikacijah in drugih medijih.

Ko vidite čmrlja, ga poskušajte fotografirati. Če se je čmrlj hranil na rastlini, a vam je ušel, fotografirajte rastlino na kateri se je hranil. Nato že na lokaciji opažanja vnesite vse podatke:

 • Vrsto čmrlja (izberete iz seznama, lahko je tudi neznana).
 • Označite ali je bil čmrlj matica ali delavka ali neznano
 • Označite, kaj je čmrlj počel: 
  • letel mimo 
  • obiskoval cvetove
  • iskal mesto za gnezdenje (letal nizko nad tlemi ali šel v več lukenj)
  • najden v stanovanju
  • na tleh ali drugi podlagi (živ)
  • mrtev
  • drugo
 • Naložite fotografijo (če jo imate).
 • Vnesete lokacijo (vklopljeno morate imeti možnost zaznavanja lokacije)
 • Vnesete datum opazovanja
 • Vnesete morebitne opombe
 • Če želite, vpišete svoj unikaten vzdevek. Pomembno je, da vedno uporabite isti vzdevek.
 • Shranite podatke (na telefonu)
 • Prenesete podatke v bazo

Podrobnejša navodila za uporabo aplikacije epicollect5 Pru cmru (PDF).

Podpora

Za pomoč sodelujočim je odprta skupina na omrežju Facebook: Pru čmru (monitoring čmrljih matic). Za pomoč se lahko obrnete tudi na elektronski naslov info@cmrljica.si. 

Naročanje na novice

Na novice v zvezi z akcijo Pru čmru se lahko naročite prek obrazca.

Pogosta vprašanja

Do kdaj poteka akcija?

Podatke o opaženih čmrljih zbiramo do konca aprila, akcija pa se naslednjo pomlad nadaljuje.

Ali vnesem samo prvega čmrlja v sezoni?

Podatek o prvem opaženem čmrlju je sicer najbolj zanimiv, vendar so koristna tudi ostala opažanja. Vnesete lahko vsa opažanja do konca aprila.

Kako pogosto vnesem podatke o opažanjih na isti lokaciji? Kaj če vidim več čmrljev hkrati?

Na isti lokaciji naj med dvema opazovanjema mine vsaj 5 minut, razen če opazite drugo vrsto (in s tem zagotovo drug osebek). Če istočasno vidite več čmrljev, lahko vnesete vse (vsakega posebej).

Kako določim vrsto?

Vrsto določite s pomočjo slikovnega ključa za določanje matic čmrljev in opisi vrst v glasilu Brenčač.

Kaj če ne prepoznam vrste?

Nič hudega. Označite neznana vrsta. Če ste prepričani, da ne gre za vrsto s seznama, pa druga vrsta

Kako vem ali je bila  matica?

Pri čmrljih prezimijo samo matice, zato so prvi čmrlji zagotovo matice. Večinoma postanejo dejavni marca, včasih tudi že februarja (odvisno od vrste, vremena in nadmorske višine). Aprila lahko opazimo tudi že prve delavke, ki so manjše od matic, vendar pa so lahko delavke večjih vrst čmrljev podobne velikosti kot matice manjših vrst.

Čeprav se akcija osredotoča na matice, lahko sporočite tudi opažanja o delavkah (le do konca aprila).

Zakaj je pomembno, da podatke shranim že na lokaciji opažanja?

Shranjevanje podatkov na lokaciji je pomembno za beleženje točne lokacije. Pri tem je pomembno, da lokacije ne pozabite vnesti.

Kaj če pozabim vnesti lokacijo? 

Lokacijo lahko vnesete tudi naknadno in sicer tako da se vrnete na mesto opažanja, ali pa jo na računalniku vnesete ročno. Lahko jo vnesete tudi v opombe.

Kako prenesem podatke in fotografije?

Za prenos podatkov v bazo, morate klikniti še UPLOAD (v oranžnem polju) in nato UPLOAD DATA ter UPLOAD PHOTOS (slike se prenašajo posebej!). Podatke lahko prenesete kadarkoli, ne nujno na sami lokaciji. Pomembno je le, da jih enkrat prenesete, sicer jih ne bomo dobili.

Kako vem, da sem prenesel/la podatke?

Če je na začetnem zaslonu oranžno polje z napisom UPLOAD, podatki niso naloženi. Če oranžnega polja ni, so vsi podatki naloženi.

Čemu je namenjen vzdevek?

S pomočjo vzdevkov bomo lahko spremljali število vaših vnosov. Sodelujoči, ki bodo prispevali največ (kakovostnih) podatkov bodo prejeli simbolične nagrade. Vpis vzdevka ni obvezen, je pa zaželen. Ime naj ne bo preveč enostavno ali v zvezi s čmrlji. Najbolje je, da je kombinacija besede in številke (npr. marjetica10).

Ali lahko podatke sporočim samo prek aplikacije epicollect5 ali še na kak drug način?

Podatke je možno sporočiti samo prek aplikacije. Drugi načini bi zahtevali veliko več dela z obdelavo podatkov, hkrati pa ne bi bilo možno tako enostavno in natančno beleženje opažanj.

Ali je možno popraviti že vnešene podatke?

Možno. V aplikaciji kliknete na vnos, ki bi ga popravili, in nato pri podatku, ki bi ga uredili na ikono za urejanje (kvadrat s pisalom). Uredite, shranite in ponovno naložite.

Pru čmru
Logotip akcije Pru čmru. Avtorica: Jasna Andrić
Spomladi so vsi čmrlji matice saj le te prezimijo. Foto: D. Bevk
Monitoring čebeljih matic poteka s pomočjo mobilne aplikacije epicollect5.
slikovnega ključa za določanje matic čmrljev
Pri prepoznavanju vrst si lahko pomagate s slikovnim ključem za določanje matic iz glasila Brenčač. Ilustrirala: Romina Pleško
Zemeljski čmrlj
Vrtni čmrlj
Zlatopasi čmrlj
Rjavi čmrlj
Sivi čmrlj
Travniški čmrlj
Avtorica vseh ilustracij matic čmrljev je Romina Pleško.

Čmrljica na družbenih omrežjih: