Čmrlji

Čmrlji – opraševalci za vsako vreme

Divji opraševalci so pogosto učinkovitejši kot medonosna čebela. Zakaj, je najbolj raziskano pri čmrljih. Ena njihovih glavnih posebnosti in prednosti je, da oprašujejo tudi v slabem vremenu, torej v mrazu, dežju in vetru, ko medonosna čebela ni dejavna. Tako vreme pa je v času cvetenja sadnega drevja zelo pogosto. Brez čmrljev bi bilo sadno drevje tako pogosto slabo oprašeno. Čmrlji so tudi zelo hitri. V enakem času obiščejo dva- do štirikrat toliko cvetov kot medonosna čebela. Kljub hitrosti pa na cvetu še vedno odložijo več cvetnega prahu kot medonosna čebela. Cvet tudi stresejo, kar še izboljša opraševanje, pri nekaterih rastlinah, npr. paradižniku in ameriški borovnici, pa je to nujno. Čmrlji imajo tudi daljši jeziček, zato lahko pijejo medičino tudi, če so medovniki globoko v cvetu, kot je npr. pri deteljah.

Čmrlji živijo v družinah

Podobno kot medonosna čebela tudi čmrlji živijo v skupnostih, ki jih sestavljajo ena matica, delavke in kratek čas tudi samci. Sta pa dve veliki razliki. Prva je, da so družine čmrljev veliko manjše in štejejo le nekaj deset do nekaj sto članov, odvisno od vrste. Druga razlika pa je, da so skupnosti čmrljev kratkotrajne. Nastanejo pomladi in najpozneje jeseni propadejo. Pri čmrljih namreč prezimijo samo mlade matice.

Vsi čmrlji zgodaj pomladi so matice

Dejavne postanejo ob prvi močnejši pomladanski otoplitvi. Prve tako lahko opazimo že februarja, pogosteje pa marca ali aprila, odvisno od lokacije in vremena. Najprej se nekaj časa hranijo na spomladanskem cvetju (žafran, pljučnik, vrbe …), nato pa začnejo iskati primerno mesto za gnezdenje. Večina vrst čmrljev gnezdi pod zemljo v opuščenih gnezdih majhnih sesalcev ali na površini tal v mahu ali šopih trav, nekatere vrste pa tudi višje, npr. v duplih, skladovnicah drv, na podstrešjih, v špranjah v zidu, izolaciji …

Matica v gnezdu naredi lonček za shranjevanje medičine in skupek, v katerega izleže jajčeca. Iz jajčec se izležejo ličinke, ki jih sama hrani in greje. Še vedno leta tudi na pašo, pogosto tudi na sadno drevje. Približno mesec dni po začetku gnezdenja se izleže prva generacija delavk. Največkrat je to aprila ali šele maja. Matica sčasoma preneha letati na pašo, saj je to zanjo preveč tvegano, to nalogo pa prevzamejo delavke.

Število delavk v gnezdu iz tedna v teden narašča. Na vrhuncu razvoja družine se razvijejo nove matice in samci. Pri nekaterih vrstah je to lahko že konec maja ali junija, pri večini julija ali avgusta, pri nekaterih šele septembra. Samci sami zapustijo gnezdo in se nikoli več ne vrnejo. Živijo na prostem, prenočujejo na cvetovih in se parijo. Mlade matice zapustijo gnezdo, da se parijo. Nato se vrnejo, najedo in odidejo prezimovat. Prezimujejo večinoma v tleh, nikoli v gnezdu. Gnezdo nato odmre.

Čmrlj
Čmrlji oprašujejo tudi v slabem vremenu in so zelo temeljiti. Brez njih marsikdaj ne bi bilo sadja. Foto: D. Bevk
Svetli zemeljski čmrlj
Vsi čmrlji pomladi so matice. Na sliki je matica svetlega zemeljskega čmrlja. Foto: D. Bevk
Veliki črno-rdeči čmlj
V Sloveniji je bilo do zdaj najdenih 35 vrst čmrljev. Na sliki je veliki črno-rdeči čmrlj. Foto: D. Bevk
Gnezdo rjavega čmrlja
Gnezdo rjavega čmrlja. Foto: D. Bevk
Pomladanski zmeljski čmrlj
Pomladanski zemeljski čmrlj na črnem ribezu. Foto: D. Bevk
Travniški čmrlj
Travniški čmrlj. Foto: D. Bevk

Video

»Čmrlji – mojstri opraševanja«

Posenetek predavanja

»Zasebno življenje čmrljev in čebel samotark«

Dodatno branje

Brošura »Pomen opraševalcev za kmetijstvo«

Dodatno branje

Priročnik »Sadjarji za opraševalce in opraševalci za sadjarje«

Čmrljica na družbenih omrežjih: